Van Pesach naar Pasen

Van Pesach naar Pasen

Het Joodse Paasfeest, ook wel Pesach genoemd, en het christelijke Paasfeest vieren verschillende gebeurtenissen. Pesach herdenkt de bevrijding van de Israëlieten uit de slavernij in Egypte, zoals beschreven in het boek Exodus in de Hebreeuwse Bijbel. Het wordt gevierd met een sedermaaltijd en het eten van ongezuurd brood (matzes) om de haastige vlucht uit Egypte te symboliseren. Dit jaar valt het Joodse Pesachfeest van zondag 13 t/m zondag 20 april 2025.

Pasen in het christendom viert de wederopstanding van Jezus Christus uit de dood. Het valt samen met het einde van de vastentijd en wordt vaak gevierd met kerkdiensten en familiefeesten. Beide feesten vinden plaats in de lente en delen natuurlijk een thema van bevrijding en nieuw leven.

We spreken – terecht – van de Joods-christelijke godsdienst en als christenen zijn we altijd schatplichtig aan het Jodendom (“het heil komt uit de Joden” – Joh 4, 22), maar toch is het Joodse Pesach beperkt tot de bevrijding van het Joodse volk uit het slavenhuis van Egypte, terwijl het christelijke Paasfeest een universele draagwijdte heeft (zie het overbekende Joh 3, 16). Het Joodse woord Pesach verwijst naar het Bijbelse Exodus-verhaal waarin God (of de engel van de dood) de huizen van de Israëlieten oversloeg tijdens de laatste plaag in Egypte. Laat ons hopen dat de engel van de dood al onze huizen overslaat en dat wij allemaal mogen uitkijken naar een vorm van “eeuwig leven” (zie weer Joh 3, 16). Paulus zet de zaken op scherp in 1 Kor 15, 12-14: “Het goede nieuws van Christus zegt dat Hij uit de dood is opgestaan. Hoe komen sommigen van jullie er dan bij dat er geen opstanding uit de dood bestaat? Want als er geen opstanding uit de dood bestaat, is Christus óók niet opgestaan uit de dood. En als Christus niet is opgestaan uit de dood, dan betekent onze boodschap helemaal niets. Dan heeft het ook geen zin om in Hem te geloven.”

(B.N.)